ATTENTION DEAR READERS!!!

As of january 2013 this blog is closed: I have started a new blog and will no longer post here on The Writing Tree. From now on you can find my photographs & tutorials here:


You can follow Nittybits through blogger, bloglovin' and facebook!

Hope to see you there soon :)

Love,
Jenny

Thursday, May 03, 2007

Black Powder War – Naomi Novik

Meestal vind ik boekenseries bestaande uit meer dan drie delen overdreven, maar na het lezen van het derde Temeraire-boek van Naomi Novik wil ik maar één ding: meer!!!

Gelukkig is het vierde deel, Empire of Ivory, al onderweg en staat de film gepland voor 2009. Want buiten het geweldige concept – tijdens de oorlog tegen Napoleon worden draken gebruikt in de oorlogsvoering; een combinatie van alternate history en fantasy dus – schrijft Naomi Novik ook nog eens als een trein.

Vooral nu er ook daadwerkelijk wat gebeurde – in het tweede deel zaten de hoofdpersonen driekwart van het boek niets te doen op een boot... – was Novik goed op dreef. Veel actie dus, maar daar staat tegenover dat de personages nog steeds vrij oppervlakkig zijn. Niet alleen hebben ze totaal nietszeggende namen – Allen, Bell, Digby, Dunne, Ferris, Hakley, Martin, Riggs: ze zijn allemaal zo anoniem dat ik ze nauwelijks uit elkaar kan houden –, maar hoofdpersoon William Laurence is nog steeds meer geïnteresseerd in zijn schoenen dan in zijn bemanning…

Nu snap ik dat status in die tijd erg belangrijk was, en dat Novik daar rekening mee wil houden, maar een beetje held toont toch wat meer inzet! Bovendien zijn de stukken waarbij het meer draait om de personages en hun vriendschappen dan om het plot gewoon erg leuk. Meer van dat dus hopelijk in Empire of Ivory!

Want ik kan niet anders zeggen: Novik krijgt het voor elkaar om situaties – of het nou actiescènes of gesprekken zijn – heel vlot maar heel sfeervol te beschrijven, in super soepel lopende zinnen zonder een woord te veel.

Zodra ik erachter kom hoe ze het in godsnaam voor elkaar krijgt, is dit boek waarschijnlijk heel leerzaam…

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.